חומץ – הפטנט המבריק לניקוי המקלחון

חומץ – הפטנט המבריק לניקוי המקלחון

 חומץ בישול הוא הגיבור הלא מושר של מזווה המטבח שלנו, והוא חומר גאוני לא רק בבישול: הוא נהדר כחומר ניקוי, פנטסטי בהסרת אבנית מקומקומים או מזגוגית המקלחת, ואפילו יכול לשמש כמרכך כביסה.

  •  אתם עומדים בסופרמרקט ומתחבטים מה לקנות מול מדף חומרי הניקוי, ובו שלל תכשירים ייעודיים ויקרים לניקוי זגוגיות ומקלחונים – במה לבחור?
  • איזה חומר יהיה הכי יעיל אבל לא אגרסיבי מדי, כדי לא לפגוע במקלחת?
  • ולמה הכל כך יקר?

 

התשובה לשאלותיכם אינה שם, אלא דווקא בין מוצרי הבישול, או אפילו כבר בבית שלכם, במטבח: חומץ בישול פשוט.

 

תתפלאו כמה שימושים מגוונים ומדהימים יש לחומר הוותיק והזול הזה, ולא רק בתחום הקולינרי: גם בניקוי, גם ברפואה עממית ועוד – כולל להסרת אבנים מדפנות זכוכית המקלחת שלכם באופן יעיל ובטוח.

זהו אינו חומר ניקוי רעיל או אלים כמו אקונומיקה, אלא מוצר שיכול בקלות להיכנס בבטחה גם לסלט שלכם.

 

מה זה חומץ בעצם?

חומץ - הכי יעיל והכי בטוח לניקוי המקלחון שלכם
חומץ – הכי יעיל והכי בטוח לניקוי המקלחון שלכם

נוזל חמוץ, תמיסה של חומצה אצטית (CH3COOH).

זהו חומר טבעי, שאפשר לייצר מהתססה של יין, פירות, בירה ועוד שלל חומרים.

אתם אפילו יכולים לייצר חומץ פירות טבעי בבית, אם יש לכם את הזמן (עניין של כמה שבועות לרוב) וההתמדה, או פשוט לרכוש אותו בכל מכולת או סופרמרקט.

כבר לפני אלפי שנים השתמש האדם בסוגים שונים של חומץ למגוון שימושים, מטיפול בזיהומים ועד בישול.

יש מגוון עצום של סוגי חומץ לבחירה, כמו חומץ בלסמי הפופולרי במטבח האיטלקי, חומץ אורז הנפוץ במטבחי המזרח הרחוק, חומץ יין, חומץ תפוחי עץ ועוד.

 

מה עושים עם חומץ?

רשימה חלקית:

מבשלים:

מכינים רטבים למאכלים שונים, מרינדות לבשרים ועוד.

משתמשים בו לשימור מזון, למשל החמצה של מלפפונים.

מנקים אבנית:

ממכשירים שונים (למשל מקומקומים חשמליים), ממשטחי זכוכית ועוד.

מסירים כתמים:

חלודה, שומנים, ריחות, מסטיקים מבגדים, שאריות דבק ועוד.

משתמשים בו לרפואה עממית (תרופות סבתא):

ולשימושים רפואיים שונים. אומרים שהוא אפילו יעיל כעזרה ראשונה נגד עקיצת מדוזות!

יש גם אנשים שמשתמשים בו כשמפו, כמרכך כביסה, כדוחה מזיקים ועוד.

שימו לב:

על אף שחומץ יכול לשמש למגוון ענק של פעולות ניקוי, יש לזכור שהוא בכל זאת חומצתי, ולכן לרוב מדללים אותו לפני השימוש.

כדאי להימנע מלהשתמש בו לניקוי של כמה חומרים פגיעים יותר כגון אבן טבעית, ריצוף, שיש/גרניט וכו'.

 

למה חומץ יעיל בהסרת משקעי אבנית?

 המים בצנרת הביתית בישראל מכילים סידן פחמתי – מינרל שמקורו בסלעי גיר.

כשהמים מתאדים ונעלמים הם משאירים את הסידן הפחמתי מאחור, והוא מתייבש ויוצר את משקעי האבנית המוכרים כאן כל כך.

אנחנו רואים אבנית בפנים הקומקום החשמלי במטבח, בצנרת של דוד השמש, במדיח הכלים וגם בכתמים הנוצרים עם הזמן מהטיפות שנותרות על מקלחון הזכוכית שלנו.

אי אפשר לנקות את האבנית במים כי היא לא נמסה בהם.

לעומת זאת, היא כן מגיבה לחומצה האצטית שבחומץ, שגורמת להמסתה.

בנוסף, החומצה מטפלת גם בחיסול חיידקים, ולכן החומץ מבצע פעולה כפולה:

הסרת אבנית וחיטוי מחיידקים.

אגב, אפשר להשתמש בחומץ גם להסרת אבנית מראש מקלחת ישן:

משרים אותו בנוזל המורכב מחצי כמות מים וחצי כמות חומץ הדרים פשוט לכמה שעות, ואחר כך שטפו היטב.

 

אבל מה עם הריח?

כן, לחומץ יש ריח לוואי.

אבל עם אוורור נאות של החדר, וניקוי טוב של החומר בגמר הניקיון (ואפילו מעט תוספת ריח טוב), הבעיה נפתרת במהרה והריח מתנדף – ואתם שוב זוכים במקלחון נוצץ ומבריק במיוחד.